Za zaposlene u upravama poseban zakon

Bez autora
Nov 02 2011

Posebnim zakonom biće regulisan status zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama i otvoren put ka uklanjanju organizacionih problema u funkcionisanju jedinica lokalne samouprave. Nepostojanje posebnog zakona godinama je uzrokovalo niz problema, a novim će radno-pravni položaj zaposlenih u upravama biti uređen saglasno dobroj praksi evropskog administrativnog prostora.Na zaposlene u gradskim i opštinskim upravama još se primenjuju odredbe Zakona o radnim odnosima u državnim organima iz 1991. godine. Ministarstvo prvi put posebnim zakonom reguliše status zaposlenih u ovom sektoru i važnost javne rasprave o Nacrtu zakona, koja je počela 28. septembra i biće okončana 11. novembra, od velikog je značaja za 'zaokruživanje' seta reformi u državnoj upravi.

Za zaposlene u upravama poseban zakonPosebnim zakonom biće regulisan status zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama i otvoren put ka uklanjanju organizacionih problema u funkcionisanju jedinica lokalne samouprave, istakao je danas ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Nepostojanje posebnog zakona godinama je uzrokovalo niz problema, a novim će radno-pravni položaj zaposlenih u upravama biti uređen saglasno dobroj praksi evropskog administrativnog prostora, naveo je Marković za okruglim stolom "Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o službenicima u jedinicama lokalne samouprave", održanim u Centru "Sava".

Na zaposlene u gradskim i opštinskim upravama još se primenjuju odredbe Zakona o radnim odnosima u državnim organima iz 1991. godine.

"Ministarstvo prvi put posebnim zakonom reguliše status zaposlenih u ovom sektoru i važnost javne rasprave o Nacrtu zakona, koja je počela 28. septembra i biće okončana 11. novembra, od velikog je značaja za 'zaokruživanje' seta reformi u državnoj upravi", smatra Marković.

Resorni ministar je podsetio da je izradi teksta Nacrta prethodilo niz istraživanja na terenu, koji su Ministarstvu na čijem je čelu pokazatelj broja i kvalifikacija zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, obima i složenosti poslova koji obavljaju, ali i brojnih slabosti u prijemu, obuci, raspoređivanju kadrova, planiranju, nagrađivanju zaposlenih...

Polazna osnova za novi zakon su, dodao je on, načela depolitizacije i profesionalizacije rada, a tim nacrtom se prvi put vrši podela zaposlenih na službenike i nameštenike.

Među novinama u zakonu su i fleksibilniji, odnosno liberalniji status zaposlenih kojim bi zapošljavanje, napredovanje i otpuštanje bilo uređeno na principima sistema zasnovanog na zaslugama, potom obaveza probnog rada, testiranja i provere znanja kandidata, efikasniji sistem kažnjavanja, jačanje radne discipline i ocenjivanje uspešnosti.

"Očekujem da će na ovaj način biti vraćen ugled zaposlenih u javnim upravamna", ocenio je Marković i podsetio da se zakon priprema skoro tri godine zbog čega u finišu procesa "ne treba žuriti", odnosno pustiti ga u proceduru tek kada se "postigne saglasnost o osnovama službeničkog sistema". 

Učesnici panela, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer i šef misije Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund složili su se da je poboljšanje usluga građanima na lokalnom nivou važna tema za proces evrointegracija Srbije.

Dežer je istakao neophodnost "harmonizacije sa evropskim pravom" i najvažnijim segmentom ocenio primenu zakonske regulative na terenu.

"Dobra javna uprava se svodi na promenu odnosa prema građanima, brzo donošenje odluka u rešavanju spornih predmeta. Treba imati jasne mehanizme delovanja i institucionalna rešenja, a zakoni to izvesno jesu", smatra Dežer i podesća da je EU za podrške reformama u ovom sektoru kroz različite  programe usmerila oko 23 miliona evra.

Obraćanje Rotemunda odnosilo se na ocenu delotvornosti poboljšanja rada lokalne uprave u svetlu evrointegracija, uz poruku da je jaka, stabilna mreža lokalne samopuprave u Srbiji cilj i Saveta Evrope.

"Efikasno delovanje na lokalnom nivou podrazumeva kvalifikovane i visokomotivisane službenike i njihov status mora biti definisan", slaže se i Rotemund.

Okrugli sto u prisustvu predstavnika lokalne samopuprave Ministarstvo je organizovalo uz podršku programa "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji, faza 2" koji finansira Evropska komisija i sprovodi Savet Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik